Jaarwisseling 2014-2015


Net als vorig jaar willen we Oudejaarsavond en de jaarwisseling goed laten verlopen. Immers, het moet een feest zijn voor iedereen. De gemeente De Friese Meren heeft samen met alle besturen van de Dorps- en Plaatselijke Belangen in de gemeente, de jaarwisseling van vorig jaar geëvalueerd. Voor de komende jaarwisseling zijn de volgende afspraken gemaakt.

- Vuurwerk afsteken mag van 31 december 22.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Hierbij natuurlijk rekening houden met ouderen en andere buurtbewoners, maar zeker ook met huisdieren. En: het opruimen van het vuurwerk ging vorig jaar prima, graag ook nu weer na afloop eigen vuurwerkrommel opruimen. Dit scheelt de gemeenschap veel kosten.

- In de nieuwe APV is carbid schieten verboden! De Burgemeester kan echter plaatsen aanwijzen waar het wel is toegestaan en nadere voorschriften stellen. We zijn voornemens de traditie in ere te houden, maar dan moeten de plaatsen wel aangewezen worden. Daarom graag doorgeven, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 140514, op welke locaties men carbid wil gaan schieten. Dan kan de burgemeester het op die locaties toestaan. Om overlast en schade te voorkomen wordt geadviseerd om met carbid te schieten buiten de bebouwde kom en met nadrukkelijke toestemming van de grondeigenaar waar het carbidschieten zich afspeelt. Denk om elkaar en voorkom dat de omwonenden en dieren (geluids)overlast ondervinden. Maak er op 31 december een leuk feest van; schiet i.v.m. de veiligheid alleen overdag van 10.00 uur tot 17.00 uur met carbid.

- Kalken moeten we niet willen. Je zit aan een andermans eigendom en er kan schade ontstaan. Vooral bij vorst kunnen de bewoners de ruiten moeilijk schoonmaken. Kalken is niet meer van deze tijd en bewoners hebben er grote moeite mee.

- Vreugdevuren in tonnen zijn toegestaan: tonnen met daaronder een zandbed, om schade aan groen of bestrating te voorkomen. Het brandmateriaal moet schoon hout of open haardhout zijn. Voor een vreugdevuur in tonnen is geen vergunning noodzakelijk. Wel moeten de restanten worden opgeruimd en afgevoerd.

- Voor brandbulten of andere vreugdevuren zonder tonnen wordt geen toestemming gegeven. Ze zijn illegaal en worden beschouwd als een overtreding. Vaak veroorzaken brandbulten schade aan het wegdek of aan groenvoorziening. Ook veroorzaken branden vaak overlast bij omwonenden en ergernis als de restanten blijven liggen. Omwonenden zijn vaak ook angstig als in de nabijheid van hun woning brandbulten ontstoken worden. Dit kan niet de bedoeling zijn.

- Het hinderen van hulpverleners (politie, brandweer, ambulance, gemeente) wordt door het Openbaar Ministerie zwaar gestraft.

- Schade en incidenten melden. Tot slot is het van belang dat u aangifte/melding doet van kwalijke incidenten rond de jaarwisseling. Alleen door actief meldingsgedrag door ons allen richting brandweer en politie, kunnen er maatregelen genomen worden richting daders en draait de gemeenschap er niet voor op. Schade en vernielingen kunt u anoniem melden op telefoonnummer 0800-7000. Bij ernstige incidenten uiteraard eerst 112 bellen.


Voor vragen kunt u contact opnemen met Arnold Otten. Hij is bereikbaar via 140514 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Binnenzetten afvalcontainers
Tot slot willen we iedereen adviseren om rond de jaarwisseling de afvalcontainers en andere losse voorwerpen als brievenbussen, speelattributen etc. tijdig binnen te zetten, dit om mogelijke vermissing en schade te voorkomen.
Zoals ook al op de afvalkalender staat vermeld behoren de containers bij de woning en is de eigenaar bij vermissing of schade aansprakelijk.

Nieuws