Over Duorsum BMR
Dorpsbelang BMR wil graag meer aandacht voor duurzaamheid in Bakhuizen, Mirns en Rijs en is daarom het project Duorsum BMR gestart. Via een enquête zijn de wensen en behoeften van dorpsgenoten geïnventariseerd. Er bleek veel interesse te zijn voor energie besparen en verduurzamen en persoonlijk advies.

Als eerste project heeft Duorsum BMR de organisatie van een grote Energiemarkt opgepakt. Bent u ook langs geweest op 29 oktober 2022 in de Gearte? Er waren maar liefst acht presentaties en veel stands van verschillende organisaties en bedrijven. En ook nog een gezellige koffietafel. Dorpsgenoten konden terecht voor informatie en advies op het gebied energiebesparing, opwek van duurzame energie, warmtetechnieken, verduurzaming, groen, subsidies, financieringen, voedsel en duurzaamheid in het algemeen.

De Bespaarschijf van Vijf
Na de succesvolle Energiemarkt heeft Duorsum BMR een plan uitgewerkt met projecten die dorpsgenoten helpen energie te besparen en te verduurzamen. De keuzes zijn gebaseerd op de zogenaamde Bespaarschijf van Vijf. Hierin staan de stappen die iedereen kan nemen om energie te besparen en te verduurzamen. Duorsum BMR richt zich op de eerste 3 stappen en heeft voor elke stap inmiddels een concreet aanbod. Zo wordt energie besparen en verduurzamen voor iedereen mogelijk. Goed voor uw portemonnee én het milieu. 

 

Stap 1: Energiezuinig gedrag -> Energiecoach BMR
Voor stap 1 bieden we gratis hulp aan van Energiecoaches. Dit is voor iedereen interessant. Of u nu in een goed geïsoleerd huis woont of niet. De Energiecoach geeft tips over hoe u direct energie kunt besparen. Het gaat hier vooral om kleine stapjes waarmee u meteen uw energierekening kunt verlagen. Vaak zijn het kleine aanpassingen in uw eigen gedrag; uw ‘dwaan en litten’. Veel mensen weten wel dat korter douchen helpt voor het verlagen van de energierekening. Maar de Energiecoaches geven veel meer tips waar u wat aan heeft en waar u direct mee kunt beginnen. Dat kan al snel honderden euro’s per jaar schelen! 

Stap 2: Installatie optimaliseren -> FIX-actie BMR
Voor stap 2 zetten we samen met verenigingen uit Bakhuizen, Mirns en Rijs de FIX-actie op. Leden van de verenigingen die meededen konden zich aanmelden als vrijwillige klusser. Dit team van klussers ging op zaterdag 20 en 27 januari 2024 bij inwoners langs om kleine energiebesparende maatregelen uit te voeren. Zie het als een soort ‘eerste hulp bij energielekken’. Het gaat hier niet om gedrag maar om kleine aanpassingen in de woning: denk aan een energiebesparende douchekop, brievenbusborstel, LED-lampen, radiatorfolie en tochtstrips. Ook voor iedereen interessant, want veel huizen lekken hier en daar energie. De gebruikte materialen en het aanbrengen waren voor de bewoners helemaal gratis. Voor de verenigingen was het nog extra interessant. Zij krijgen een vergoeding van € 75,- per aangepakte woning. 

Stap 3: Energiezuinige gebouwen -> Isolatieproject Samen Verduurzamen
Voor stap 3 hebben we het Isolatieproject Samen Verduurzamen. Dit is bedoeld voor bepaalde straten in Bakhuizen. Het project richt zich op het grotere werk zoals dak-, (spouw)muur- en vloerisolatie en isolatieglas. Deelnemers krijgen inzicht in wat mogelijk is in hun huis om flink energie te besparen. Maar ook financieel advies en hulp op het gebied van leningen en subsidies. 

De volgende straten zijn geselecteerd voor dit project:

  • A. Rampionstrjitte
  • It Plantsoen
  • Meester Döllestraat
  • Skuniadyk
  • De Fûke
  • Hollewei


De projectgroep
De projectgroep van Duorsum BMR bestaat op dit moment uit Suzanna Bekkema en Betty Kelderhuis. Zij zijn te bereiken via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Maar even aanbellen bij één van de twee, kan natuurlijk ook. En wilt u ook meehelpen of -denken? Graag, want alle hulp is welkom!

 

 

Nieuws