Over het FIX-team BMR
Samen met verenigingen hebben we de FIX-actie opgezet. Leden van de deelnemende verenigingen konden zich aanmelden als vrijwillige klusser. Dit team van klussers ging op 20 en 27 januari 2024 bij inwoners langs om kleine energiebesparende maatregelen uit te voeren. 
Deze FIX-actie was voor de deelnemende verenigingen interessant, omdat zij voor elke aangepakte woning € 75,- ontvangen. Zo snijdt het mes aan twee kanten met deze actie. Dorpsgenoten werden gratis geholpen bij het besparen van energie én verenigingen verdienen een mooi bedrag voor hun clubkas.  

De vrijwillige klussers kregen een korte training waarna zij bij mensen thuis gratis energiebesparende maatregelen konden aanbrengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van een brievenbusborstel, het indraaien van LED-lampen, het ophangen van een waterbesparende douchekop of het aanbrengen van tochtstrips of radiatorfolie. In de zomer van 2023 hebben onze verenigingen de kans gekregen om zich op te geven. Maar liefst 8 verenigingen hebben dat ook gedaan! 

Een daverend succes!
Zaterdag 20 en 27 januari was het zover: de FIX-dagen in Bakhuizen, Mirns en Rijs. En wat waren het mooie dagen! Met het grootste FIX-team van Fryslân klusten we er flink op los. We hielpen maar liefst 125 dorpsgenoten met kleine energiebesparende maatregelen; helemaal gratis.

Wat cijfers op een rijtje:

  • 125 huizen werden gefixt
  • 480 meter radiatorfolie werd aangebracht
  • 306 meter tochtstrips zijn geplakt
  • 386 lampen zijn vervangen door led
  • 55 waterbesparende douchekoppen werden gemonteerd
  • 21 brievenbusborstels werden geplaatst
  • Totaal werd er € 9.375,- door de vrijwilligers verdiend aan FIX-vergoeding voor hun verenigingen
  • 36 vrijwilligers namens 8 deelnemende verenigingen deden mee, namelijk: Euphonia, Snippefangers, Vogelwacht, IJsclub Phoenix, Caritas en Buurtverenigingen 3-in-1, Mirns en Sint Odulphusstraat.

De gefixte woningen zijn nu wat energiezuiniger, maar we hebben meer bereikt. Denk aan meer bewustwording over energiebesparing. Én deze FIX-actie doet ook veel voor onze gemeenschap, sociaal gezien. Een gesprekje, een luisterend oor, oprechte interesse in elkaar, uitwisselen van tips en ideeën op het gebied van energiebesparing of toch even dat extra klusje meepakken tijdens het klusmoment. Deze momenten zijn waardevol. Voor de betreffende dorpsgenoten, maar ook voor de vrijwilligers. Dit is waar een klein dorp groot in is en daar kunnen we trots op zijn! Als Duorsum BMR kijken we terug op succesvolle en waardevolle dagen. De vrijwilligers verdienen een groot compliment voor hun enthousiasme en toewijding. Zonder hen hadden we deze klus niet kunnen klaren.

FIX-actie gemist en nog wel hulp nodig bij energie besparen?
Wellicht heeft u de FIX-actie gemist en wilt u toch nog geholpen worden met energie besparen. Dat kan! Onze vrijwillige Energiecoaches Aart, Joop en Marien kunnen helpen. Zij bieden gratis hulp aan. Ze helpen u om inzicht te krijgen in uw energierekening. En ze geven tips over hoe u direct energie kunt besparen. Daarnaast hebben zij ook kleine energiebesparende materialen die gratis aangeboden worden. Dit zijn dezelfde materialen als die tijdens de FIX-actie ingezet zijn.

Schroom dus niet en plan snel een afspraak met een Energiecoach in. Dat regelt u via Dorpshulp BMRH. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 51 44 45 56. U hoeft geen lid te zijn van Dorpshulp BMRH. Alle inwoners in koop- én huurhuizen in Bakhuizen, Mirns, Rijs en Hemelum kunnen een adviesgesprek aanvragen.

P.S. er is ook een warmtebeeldcamera beschikbaar zodat u snel zicht krijgt op waar uw huis nog energie lekt.

Hebt u vragen? Schroom niet en neem contact op! Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vragen?
Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt ook even langs lopen bij Suzanna Bekkema of Betty Kelderhuis. Of bel met Betty via 06 15 41 16 43.

De FIX-actie werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente De Fryske Marren en Energiebank Fryslân.

 

Nieuws