My video
ATTENTIE - ATTENTIE
 
De Algemene Ledenvergadering Dorpsbelang BMR vindt plaats op 14 september 2020 aanvang 19.30 uur in de Gearte. Nadere informatie volgt.

Welkom op de website van Bakhuizen, Mirns & Rijs.

Bakhuizen, Mirns en Rijs zijn 3 mooie dorpen in Zuidwest Friesland.  Dit gebied staat ook wel bekend als Gaasterland. de dorpen horen bij de gemeente de Fryske Marren

Bakhuizen

Bakhuizen (Fries: Bakhuzen) ligt op een keileemheuvel die is achtergebleven na de Riss-ijstijd en wordt al in 1412 genoemd. Het telt 1074 inwoners (01-01-2017).

In het dorp staat een multifunctioneel centrum met sporthal (de Gearte), er zijn sportterreinen voor voetbal en tennis, er is een Pannaveldje, een Spar-winkel, een bedrijventerrein De Burde, een ijsbaan en een haven. De fraaie rooms-katholieke kerk van Bakhuizen is gewijd aan de heilige St. Odulphus.

Mirns

Mirns (Fries: Murns) is een dorp ten zuiden van Bakhuizen aan het IJsselmeer en telt 130 inwoners (2017)

Op de begraafplaats staat één van de klokkenstoelen in Friesland. in 1943 ging de oude klokkenstoel verloren door een neerstortende Amerikaanse bommenwerper. De vliegtuigbemanning kwam hierbij om het leven. In 1953 werd een nieuwe klokkenstoel gebouwd, die tevens fungeert als oorlogsmonument.

Rijs

Rijs (Fries: Riis) ligt aan de noordoostkant van het Rijsterbos aan de weg Oudemirdum - Hemelum en telt 170 inwoners (2017). 

In de 19e en 20e eeuw groeide de plaats door ontginning uit van buurtschap tot een dorp. Het was voor die tijd niet meer dan een klein buurtje onder Bakhuizen. De in de 17e eeuw gegraven Rijstervaart loopt in noordelijke richting naar de Fluessen. Rijs is al jaren een toeristische plaats. Er zijn dan ook een aantal campings, twee hotels, vier restaurants. Een attractie is het Sybrandy's Ontspanningspark dat tussen Rijs en Oudemirdum ligt.

 

ATTENTIE - ATTENTIE

 

De Algemene

LEDENVERGADERING

DORPSBELANG BMR VAN 6 APRIL

GAAT NIET DOOR !!!

Nieuwe datum volgt.

BESTUUR BMR

 

Op Paed

Op Paed

Blomsma Fotografie

Blomsma Fotografie

Dierenpension Immermoed

Dierenpension Immermoed

Schilders Mous & Verbeek

Schilders Mous & Verbeek

Karyon Computers

Karyon Computers

 

  

                                          Klik hier voor meer informatie                                                

Nieuws