Verslag van de bijeenkomst in Rijs op 5 november jl.

(N.B. : Ten tijde van deze bijeenkomst op 5 november was de brandbrief nog niet verstuurd, en had de gemeente nog steeds niet gereageerd op de vragenlijst. Dit is inmiddels wel gebeurd; zie de voorgaande nieuws-items)

Op initiatief van de ‘werkgroep Rijs’ (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) is een derde bijeenkomst georganiseerd voor Rijsters. Dit n.a.v. de recente stukken in de media over de komst van 500 asielzoekers naar Mooi Gaasterland. De werkgroep had deze keer ook de vereniging voor dorpsbelangen Bakhuizen, Mirns en Rijs (BMR) bij de bijeenkomst uitgenodigd om haar standpunt en ondernomen acties over de ontstane situatie toe te lichten. De eerdere bijeenkomsten waren uitdrukkelijk alleen voor Rijsters en waren bedoeld om kennis te delen en van gedachten te wisselen n.a.v. de eerste berichten over de mogelijke komst van een AZC vanaf begin oktober.
Na een korte inleiding over wat er de voorbije vier weken is gebeurd kreeg Bram Boehlé van BMR het woord, om met behulp van een power-point presentatie de ondernomen stappen van BMR toe te lichten. De uitgebreide vragenlijst, welke BMR naar de gemeente heeft gestuurd, met daarin o.a. vragen m.b.t. de status van de plannen, veiligheid, economische effecten, sociale effecten, gezondheidszorg etc. is tot op heden niet beantwoord geworden. Na meer dan vier weken stilzwijgen van de gemeente vonden de aanwezigen unaniem dat de gemeente onder druk moet worden gezet om de vragen te reageren.
Geeske Wiendels kreeg het woord om de plannen van de groep ‘Welkom in Rijs’ toe te lichten. De groep ‘Welkom in Rijs’ wil, áls er dan toch asielzoekers komen deze op een positieve manier ontvangen. Zij doen dit parallel aan en in overleg met de werkgroep Rijs.
De tijd voor vragen en discussie werd goed benut. M.n. het aantal asielzoekers wat te verwachten is, is een gevoelig onderwerp. Het standpunt van BMR is dat over aantallen pas concreet kan worden gediscussieerd als er duidelijke antwoorden zijn op de voornoemde vragenlijst.

Conclusies
BMR stuurt donderdag een brandbrief naar de gemeente omdat de verwachting is vrijdag de huurovereenkomst tussen eigenaar en COA zal worden getekend.
Er zal contact worden opgenomen met de dorpsbelangen van onze buurdorpen, met name Oudemirdum.
Er komt een handtekeningen actie om de gemeente te bewegen zich (eindelijk) in te zetten voor haar bewoners.

  

                                          Klik hier voor meer informatie                                                

Nieuws